Tijdens de Tweede Wereldoorlog maakten Ames en Dollard Shores deel uit van de Duitse Atlantikwall. De Atlantikwall is een reeks strategisch belangrijke vestingwerken van verschillende grootte. De linie omvatte ook batterijen met kust- en luchtafweergeschut, radarinstallaties, obstakels en mijnenvelden.

De Delfzijlbunker is onderdeel van het Muzee Aquarium. De bunker deed dienst als munitiedepot voor op de dijk opgesteld Duits luchtafweergeschut.

Delfzijl, Namsum en Fiemel maken deel uit van de Atlantikwall. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Delfzijl een Stützpunt dat de Duitse havenstad Emden (Fort Emden) bedient.

Op Nederlands grondgebied werden ter bescherming van Emden 3 zware luchtafweerbatterijen gebouwd, waaronder de “Fimel Batterij” in Termenten, een tweede batterij verscheen in Delfzijl en een derde. Het fort werd gebouwd nabij Namsum.

Fort Fimmel was gelegerd door ruim honderd soldaten. Het bunkercomplex bestond destijds uit ruim 40 gebouwen, waarvan een deel inmiddels is gesloopt. In één bunker werd munitie opgeslagen, in de andere werd luchtafweergeschut opgeslagen. Het fort is uitgerust met het grootste kaliber (12,8 cm) luchtafweergeschut van Nederland.

De blauwe structuur is een hol model van een klein kanon.

Meer over het Groningse verhaal: Klik hier Bunkerinformatie: Klik hier

foto: Jan Hendrik van der Veen Alle foto’s van bunkers en forten: Klik hier

Dit bericht werd geplaatst in Europa, Groningen, Nederland, Nieuws en getagd bunker, delfzijl, fiemel, jan hendrik van der veen, namsum, tweede wereldoorlog door focusgroningen. Maak een bladwijzer van de permanente link.

Over Groningen Focus

Redacteur/fotograaf/natuurliefhebber/videoproductie voor Townrstv/regionale krant nr. 1 Selwerd Paddepoel/winkelcentrum Paddepoel/Telegraaf Media GroepSource link