Nongmsum – Medewerkers van het Farmsumse verpakkingsbedrijf ViskoTeepak werken vandaag vanaf 14.00 uur slechts een halve dienst. De staking zal doorgaan totdat het management bereid is de werknemers aanzienlijke loonsverhogingen te geven.Er moeten ook betere afspraken worden gemaakt over de uitfasering en vervroegde pensionering van oudere werknemers

Vorige week werd het bedrijf twee dagen stilgelegd nadat de fabrikant van kunstdarmen en andere voedselverpakkingen een ultimatum van de vakbond liet aflopen.

De directie heeft nog niets gezegd
Joosje de Lang, directeur FNV Procesindustrie: “Het management laat zich nog steeds niet uit, dus mensen blijven staken.” Ook voor het bedrijf is het zonde, want deze staking gaat hen wellicht meer kosten dan de salarisverhoging die wij onze medewerkers hebben gevraagd heb meer nodig.

Cao 1 april 2024
De vakbond eist een cao voor een jaar die op 1 april 2024 in werking treedt. Ze willen dat hun loon met 125 euro per maand stijgt en nog eens met 4%. Uiteindelijk moet iedereen een leefbaar loon krijgen, of minimaal € 16,- per uur.

armer werken
Stijn Duursma, directeur CNV: “Medewerkers van ViskoTeepak werken van zondagavond tot en met vrijdagavond hard voor dit bedrijf. Zij bereiden zich dag en nacht voor. Zelfs voor nieuwe fabrieken in het buitenland die daadwerkelijk met hen concurreren, leiden zij nieuwe medewerkers op. de afgelopen jaren nog armer zijn geworden, is volkomen onaanvaardbaar.

Zware werkafspraken moeten behouden blijven
Ook is het belangrijk dat er goede afspraken zijn om medewerkers gezond met pensioen te laten gaan. Dit betekent onder meer dat mensen vanaf 60 jaar hun pensioen kunnen verlagen: 80% werken, 90% salaris, 100% pensioenopbouw. Daarnaast is de zogenaamde Terugkeer naar Werk Unit (RVU) uitgebreid en verbeterd om ervoor te zorgen dat medewerkers vroegtijdig kunnen stoppen met werken.

Worst- en zuivelverpakkingen
ViskoTeepak produceert verpakkingen voor onder meer worsten, spek en zuivelproducten. Het bedrijf werd in 2007 opgericht door de fusie van Visko en Teepak. In de Nederlandse fabriek in Farmsum werken ongeveer 60 mensen.Source link