“Karate leert jonge mensen dat ze meer kunnen dan ze denken.” Karate is een beroep dat met mensen bezig is, zegt Siewert van der Zweep: hij doet dit werk al tientallen jaren met liefde. Vandaag ontving hij een lintje bij de Nicolaaskerk in Appingedan.

“Ik dacht dat ik een afspraak had gemaakt, maar toen ik bij de kerk aankwam zag het er heel feestelijk uit. Ik was stomverbaasd toen ik mijn vrouw daar zag staan. Vandaag was hij bij de kerk van Appinge Danigula. Kreeg de titel Ridder van de Orde van Oranje-Nassau.

Hij is sinds 1975 actief bij de Nederlandse Karate Vereniging en heeft bijna net zo lang karate getraind in de prestatiehal in Wagenbogen. De sport inspireert hem al 55 jaar: “Het mooiste vind ik wat karate doet voor het zelfvertrouwen. Ik heb leerlingen die heel bang waren toen ze binnenkwamen en gepest werden op school, maar nu hun draai gevonden hebben .

‘Dit is mensenwerk’

“Ik heb een sociale flair en karate past daar prima bij. Het is mensenwerk. Van der Zweep is van mening dat de zelfbeheersing en discipline die de sport vereist, betekent dat het veel doet voor je karakter. Karate heeft ook impact op hem gehad.” Mijn ouders lieten mij karate volgen omdat ik een heel druk kind was dat soms boos werd. Het heeft mij gemaakt tot wie ik nu ben.

Maar van der Zweep drukte niet alleen zijn stempel op de dojo. Als restaurantondernemer en bestuurslid van Koninklijke Horeca Nederland werkt hij aan het bedrijfsleven in zijn woonplaats Emsdelta, maar ook op provinciaal en landelijk niveau.

‘De horeca is de huiskamer van de samenleving’

Hij maakt zich grote zorgen over de leefbaarheid in zijn stad Delfzijl. “Ik ben ondernemer sinds 1988. Mijn eerste bedrijf was Discotheek 2Night in Delfzijer, waar ik een geweldige tijd heb gehad. Er volgden meer bedrijven, waaronder partycentrum en feestcafé.”

Als ondernemer kijkt van der Zweep ook naar de toekomst: hij hoopt een paviljoen te openen op het strand in Delfzijl. De gesprekken met de stad zijn nog gaande, maar Vanderzweep is hoopvol. “Ik vind dat Delfzijer een spraakmakende eetgelegenheid aan het strand verdient.”

Van der Zweep viert de uitreiking vanmiddag met zijn familie, maar er is nog veel werk aan de winkel: Er moet nog veel gebeuren vóór Koningsdag. “Dus ik draag binnenkort weer werkkleding, haha.”Source link