Delfzijer – Elk jaar in april organiseert de christelijke basisschool een evenement om het Cygnet-verzet te herdenken. Dit jaar werden er herdenkingsevenementen georganiseerd op basisschool Farmsumerborg in Farmsum. Gisteren vond de ceremonie plaats in de parlementszaal en het Cygnet-monument van Delfzijl.

plan
BS Farmsumerborg-leraar Allan Varkevisser opende het herdenkingsevenement in de parlementszaal. Leerlingen op de school droegen gedichten voor over oorlog, verzet en vrijheid. Burgemeester Ben Visser en René de Vries (gastspreker) hielden beiden een toespraak. Vervolgens liep de stoet naar het monument. De burgemeester legde samen met studenten van BS Farmsumerborg een krans. Ook werd er een krans gelegd door het bestuur van Koninklijke Zeilclub Neptunus. Alle aanwezigen legden vervolgens een roos neer, gevolgd door een moment van stilte en een herdenkingsdienst ter nagedachtenis aan Williams.

Verzetsmonument Cygnet
Het Cygnet Resistance Monument werd gebouwd ter herdenking van de verzetsorganisatie “Cygnet”, die actief was sinds 1940. Het verzet werd vervolgens opgeheven. Het monument is geadopteerd door christelijke basisscholen in Delfzijer en Famsum. Elk jaar organiseren ze herdenkingsevenementen.Source link