Elk jaar in april organiseert de christelijke basisschool een evenement om het Cygnet-verzet te herdenken. Deze keer was het de beurt aan basisschool Farmsumerborg uit Farmsum.

De ceremonie vond donderdag plaats in de Raadzaal en het Cygnusmonument tegenover het stadhuis van Delfzijer.

Docent Allan Varkevisser van BS Farmsumerborg opende de herdenking. Leerlingen droegen gedichten voor over oorlog, verzet en vrijheid. Burgemeester Ben Visser en gastspreker René de Vries hielden beiden een toespraak. Vervolgens liep de stoet naar het monument.

De burgemeester legde samen met studenten van Famsummer Fort een krans. Ook werd er een krans gelegd door het bestuur van Koninklijke Zeilclub Neptunus. Alle aanwezigen legden vervolgens een roos neer, gevolgd door een moment van stilte en een herdenkingsdienst ter nagedachtenis aan Williams.

Verzetsmonument Cygnet

Het Cygnet Resistance Monument werd gebouwd ter herdenking van de verzetsorganisatie “Cygnet”, die actief was sinds 1940. Het verzet werd vervolgens opgeheven. Het monument is geadopteerd door christelijke basisscholen in Delfzijer en Famsum.Source link