Loppertham – De IJsheilige Periode, de laatste vier dagen van het jaar waarin waarschijnlijk nachtvorst zal optreden, eindigt op 15 mei 2024. Vanaf 15 mei neemt de kans op vorst af, zodat u kleurrijke tuinbloemen kunt planten of zaadjes in uw moestuin kunt zaaien. Voor Groningse groenteliefhebbers organiseert de Bibliotheek Groningen een lezing van Sanne Meijer in Bibliotheek Loppersum.

Gruneggs Tonje
Sanne Meijer kweekt sinds een jaar Groningse groenten in haar eigen tuin op Roodeschool. Ze bekijkt deze gewassen vanuit historisch perspectief en vertelt over hun cultuurhistorische belang en hun bijdrage aan de regionale identiteit. Welke verhalen uit de lokale geschiedenis vertellen de Groningse groenten?

In haar Grunegs Toentje vind je naast spruitjes, spitskool en ‘muis’ volop Groningse bonen. Om precies te zijn: tuinbonen, erwten en ‘gewone’ bonen. Deze groenten bestaan ​​al heel lang en zijn over de hele wereld te vinden. Sanne neemt je mee op reis door 10.000 jaar wereldgeschiedenis aan de hand van bonen in een lezing die plaatsvindt in Lopertham Library op woensdag 15 mei van 19.30 tot 21.00 uur. Je leert over enkele Groningse bonen en hun verhaal.

Praktische informatie
Tickets kosten 5 euro en zijn te koop via de website. (https://ticketing.biblionetgroningen.nl/inschrijven/741402/In-de-(Grunneger)-bonen:-met-Sanne-Meijer-in-het-Grunnegs-Toentje.htmlSource link