Deelnemers aan een ‘bush raid’ in Delfzijer-Noord hebben woensdag tijdens een verrijkingsoperatie in de wijk zoveel mogelijk groen behouden. “Het is een beetje raar, want je bent planten aan het opgraven in iemands tuin.”

Ontdek: Zandplatenbuurt Lege voortuin, bloempotten en bloembedden. Nee, het waren niet de vandalen die de wijk Zairnoud in Delf aanvielen. Ze waren deelnemers aan zogenaamde ‘bush-aanvallen’. Samen gingen ze woensdag de wijk in om tijdens de komende sloopwerkzaamheden zoveel mogelijk groen te behouden.

Als gevolg van de versterkingsoperatie worden woningen in de Zandplatenbuurt massaal versterkt, gesloopt en opnieuw opgebouwd. Veel panden hebben tijdelijke huurders via leegstandsmanager AdHoc, maar een groot aantal panden staat leeg.

Daarom nam woningbouwvereniging Acantus contact op met de Bush Bandit Foundation om een ​​bush-aanval te organiseren. “De uitdaging voor de Zandplaatbuurt is dat mensen door de intensiveringsoperaties wegtrekken uit de buurt. De vraag is hoe we de buurt leefbaar kunnen houden. “Er zit veel kostbaar groen in de tuin, het zou zonde zijn als dat zo is kwijt. ”

“Bij het slopen van huizen zijn we steeds meer bezig met hergebruik van materialen. Maar als het om tuinen gaat, denken we daar eigenlijk helemaal niet over na. Als stichting willen we inspelen op deze blinde vlek”, zegt Wien.

De hele tuin werd schoongemaakt

Meestal kunnen deelnemers aan een bushwhack onmiddellijk planten meenemen om in hun eigen tuin te planten. In de Zandplaatbuurt zegt dit voor de meeste mensen niet zoveel. Wien: “Binnen een paar maanden moeten ook de meeste deelnemers uit de buurt verhuizen. In die zin is het een unieke situatie.

‘De Beroofde Tuin’ biedt uitkomst. De gemeente heeft op het grasveld naast cafetaria Lekker Hoor een stuk grond omgeploegd waar de gestolen planten tijdelijk kunnen worden geplant. Bewoners die planten niet meteen mee naar huis willen nemen, kunnen deze zodra ze hun nieuwe of versterkte woning betrekken, ophalen in hun daktuin.

Aan de actie deden niet veel buurtbewoners mee: de meeste vrijwilligers deden mee via Sruikroven, Acantus en de gemeente. “Ik geloof dat ik de enige bewoner ben”, zegt Heard (39). Toch was het een positieve ervaring: “Er staan ​​nog heel veel mooie planten in de buurt, dus die kunnen beschermd worden. Maar het is ook een beetje vreemd omdat je in iemands tuin planten aan het opgraven bent.”

Hilde’s huis staat op het punt gesloopt te worden, dus zij zal binnenkort ook moeten verhuizen. “Veel huizen in mijn rij staan ​​leeg.” Volgens haar is het behoud van groen een goede investering in de toekomst van de gemeenschap. “Uiteindelijk bespaar je geld omdat planten bij het tuincentrum duur zijn.”

Souvenirs uit de oude stad

Wien gelooft dat er ook een symbolische betekenis zit in het redden van groen. “Het is een geweldige manier om een ​​souvenir van de oude stad te bemachtigen.” De impact van de moderniseringsoperatie is duidelijk merkbaar in de Zandplatenbuurt: steeds meer huizen staan ​​leeg in voorbereiding op de naderende sloop.

Een woordvoerder van de stad zei dat 75 huizen in de gemeenschap momenteel via AdHoc worden bewoond door tijdelijke huurders. Er staan ​​negen leegstaande woningen te koop; de stad weet niet hoeveel huurwoningen leeg staan. Het doel is dat uiterlijk in 2027 alle bewoners van de Zandplatenbuurt een nieuwe aardbevingsbestendige woning hebben.

Vóór de roofoverval vroeg Acantus aan alle tijdelijke huurders of ze de planten in hun tuinen wilden laten opgraven. “Dus wie niet mee wil doen, zal de gordijnen niet opendoen en zien dat de hele tuin wordt opgeruimd”, zei Winn lachend.Source link