Martje Uilhoorn-Bos viert vandaag haar 103e verjaardag in Uithuizen. De hele familie kwam en loco-burgemeester Annalise Usmani-Dalinga bracht namens de gemeente Ames Delta de felicitaties over.

“loco” en Martje vonden elkaar snel in de Groningse taal. De jarige is nog steeds kerngezond en gezond van geest. “Alleen het gehoor is wat beschadigd”, zegt Martje, die sinds 2010 met haar dochter Nelleke in Meedhuizen woont. Ze sliep boven, maar dat was geen probleem. “Weet je, ik kan gemakkelijk trappen lopen. De reden dat ik zo goed in vorm ben, is omdat ik mijn hele leven heb gewerkt en gesport. Het is belangrijk om actief te blijven. Ik kan nog steeds alles zelf aan en help regelmatig aardappelen schillen en schelpbonen.

“Ik eet geen pasta”

Ze volgt geen speciaal geheim dieet. “Ik eet het liefst aardappelen en vlees en groenten, maar ik eet ook graag nasi lemak en noedels, en kipcurry eet ik gewoon niet macaroni en andere pasta’s.

Mattie scherpt haar denken aan door middel van spelletjes en puzzels. Elke avond na het eten speel ik rummyku met Nelleke.

Mevrouw Uilhoorn-Bos is geboren in Spike. Ze was de oudste dochter van een gezin met vier kinderen, runde een slagerij en had tot aan haar huwelijk geholpen bij het runnen van zowel het huis als de slagerij. Dit ligt nog vers in haar geheugen. “Mijn vader was niet alleen slager, maar hield ook vee en had grond in eigendom. Aanvankelijk konden we maar vier koeien in de stal huisvesten. Later hebben we er zes stallen bijgebouwd en kunnen we uitbreiden naar tien koeien, dat weet ik nog Ik ging naar de sloot om water voor de koeien te halen, en het ergste dat mij ooit is overkomen was toen de koeien mond- en klauwzeer kregen en instortten.

Nadat ze in 1949 met Anno Reinder Uilhoorn trouwde, verhuisde ze naar verschillende delen van de provincie. Haar man was buschauffeur, vrachtwagenchauffeur en nam deel aan avontuurlijke activiteiten. Het echtpaar woonde in Appingedam, Sappemeer, Zuidbroek, Ten Boer, Delfzijl en Holwierde.

Vijf generaties

Het echtpaar heeft een dochter. Later twee kleinkinderen, vijf achterkleinkinderen en, vanaf 5 februari, één achterachterkleinkind. Er zijn nu dus vijf generaties.

Na het overlijden van haar man in 2010 kwam Martje naar Meedhuizen om bij Nelleke te gaan wonen. Ze heeft daar een geweldige tijd gehad. “Het is hier geweldig. We kunnen in de grote tuin zitten en genieten van de zon. Ik hoef nergens anders heen.”Source link