Zaterdag was de IMG in Delfzijer te horen en dinsdag kwam vooral de schadeafdeling het verhaal vertellen. Bewoners van Flamorven Appartementen kregen een duidelijk beeld van het stappenplan voor schade aan hun appartementen. “De bal begint eindelijk te rollen.”

Aan het begin van de bijeenkomst stelde Siebe Keulen, bestuurslid van het Instituut voor Mijnschade Groningen (IMG), de aanwezigen in gemeenschapscentrum De Boug in Delfzijer gerust over de veiligheid. ‘We gaan pas weg als alle vragen zijn beantwoord.’ Tegenover hem stonden ongeveer twintig bewoners van Flamoven Apartments, een appartement waarvan de stenen van de muren vielen. Bewoners vrezen voor hun veiligheid.

Hun zorgen zijn al lang onopgelost, maar de IMG zal vanavond een bewonersbijeenkomst houden na het protest van afgelopen zaterdag. Het instituut zal in mei een schadetaxatie uitvoeren om vast te stellen of de vele scheuren in en rond het appartement zijn veroorzaakt door de aardbeving. In februari meldden bewoners ernstig onveilige omstandigheden. IMG installeerde vervolgens het hek, maar ondernam geen verdere actie.

“De scheuren zijn erg groot”

Dit komt omdat IMG ervan uitgaat dat de melding betrekking heeft op één woning en niet op een heel appartement. Bedrijfsleider Harold Visser geeft toe dat het anders zou moeten. “Dit document komt niet goed van start. We vinden het vervelend en vinden dat erg jammer. Dit zijn hele grote scheuren.

Naast Keulen en Visser zijn er meerdere IMG-medewerkers in het wijkgebouw gevestigd, net als bouwingenieur Jeroen Maus. Alles leek op zijn plaats te vallen en dinsdagavond werd er eindelijk duidelijkheid gegeven aan de bewoners van de appartementen. Nick Zwiers was er ook. Hij nam namens de appartementeigenaar, Peter Bax, en de aardbevingsschade contact op met IMG en luisterde aandachtig.

“Geen paniek als er iets door het raam vliegt”

Net als tijdens het protest zal ook vanavond bewoner Jakob Puister (47) aanwezig zijn. Hij maakte zich zorgen over de enorme scheuren en gaten in de buitenmuur van het appartement. “De scheuren worden alleen maar erger. We voelen ons niet veilig op het balkon.

Het stappenplan van IMG luidt als volgt: Op 1 mei zweeft er een drone rond het appartement, die de gehele buitenkant inspecteert en foto’s maakt. “Dus als er iets door je raam vliegt, raak dan niet in paniek”, aldus Visser. IMG zorgt er ondertussen voor dat alle bewoners hun woning laten taxeren op schade. Formulieren liggen klaar op de tafel in het gemeenschapscentrum.

dinsdagIMG

IMG stelt vervolgens een adviesrapport op over de schade. Dit kan binnen enkele weken of hooguit enkele maanden worden gedaan. Backus, de eigenaar, ontvangt de melding en moet beslissen wat er met de schade gaat gebeuren. Hopelijk krijgt de pandjeshuiseigenaar het rapport van Zwiers, want zelf schittert hij vanavond door zijn afwezigheid.

Bacchus besloot wat hij nu moest doen. “Vreemd genoeg kon hij zelfs op vakantie gaan”, zei Visser. Het was een grapje, maar Coylen voegde er snel aan toe: ‘Als Backus niet opschiet, zal de stad hiervan horen.’

Toen stapte Judith Reintsema (47) naar voren. Haar zevenjarige zoon was bang dat het appartement zou instorten. Ze bood Keulen twee van zijn werken aan, vergezeld van de woorden “Tou eem IMG (Normal Action IMG)” en “Waarom gebeurde er niets?”. Reintsema keek de bestuursleden aandachtig aan. ‘Ik hoop dat je ze goed bewaart,’ antwoordde Coylen meelevend. ‘Ik heb ze zelfs in mijn kantoor hangen.’ ‘Ik heb ze voor je zoon meegenomen.’

‘Je moet er af en toe zijn voor je huurders’

Reintsema is blij dat IMG schuldig blijkt te zijn en wil het dossier ophelderen. ‘Ik was zaterdagavond helemaal overdonderd. Maar uiteindelijk is de bal gaan rollen.’ Het zorgt voor gemengde gevoelens. Wie gaat er nou controleren of Bacchus ons appartement daadwerkelijk gaat opknappen? hekwerk neerhalen, scheuren repareren en achterstallig onderhoud.

Haar buurvrouw Maaike van der Laan (27) deelt dezelfde zorgen. ‘We weten het iets beter, maar het is nog steeds: wat als. We weten het nog steeds niet zeker. Ik mis de aanwezigheid van Bacchus. Ik weet dat hij ver weg woont, maar je kunt zo nu en dan op je huurders gaan letten. “Ik heb het gevoel dat vanavond niet zou zijn gebeurd zonder onze acties van zaterdag. ”Source link