De gemeente Eemsdelta krijgt een subsidie ​​van € 2 miljoen voor de aanleg van het warmtenet van Loppersham. Het geld komt uit het Groningse nationale programma, het Projectprogramma Thermische Conversie. Naast deze subsidie ​​krijgt de gemeente Eemsdelta nog andere subsidies om de duurzaamheid van de 51 lucht-water warmtepompen en zonnepanelenaansluitingen van Loppersham te waarborgen. De stad is van plan het warmtenet in februari 2025 in gebruik te nemen.

Thermisch bedrijf

Loppertham heeft al jaren te maken met de nasleep van aardbevingen. De aanleg van het warmtenet biedt een kans om het dorp te verduurzamen. Dit is zo gedaan dat de buurt zijn eigen karakter behoudt en zo min mogelijk werkzaamheden aan de woning vergt. Hiervoor heeft de gemeente Amsdelta een eigen warmtebedrijf opgericht. Lopster Energy Cooperative (LOPEC) benoemt een lid van de raad van commissarissen waarin bewoners vertegenwoordigd zijn in de organisatie.

Betaalbaar

De stad Ames Delta betaalt voor de overstap van aardgas naar thermische emissies. Anders zal de eigenaar deze vergoeding moeten betalen. Daarnaast garandeert het stadsbestuur dat de warmte-inkoopkosten voor de eerste vijf jaar verwarming minimaal 5% lager zijn dan bij gebruik van aardgas.

thermische overgang

De provincie ziet het warmtenet als een manier om energie te verduurzamen. Dit zal u helpen om in de toekomst van het gas af te komen. Via dit project doet de provincie ervaring op voor toekomstige projecten. Ook kijken we hoe deze technologie kan worden toegepast op grotere of oudere gebouwen, zoals kerken, restaurants of gemeentehuizen. Ook wordt onderzocht of het warmtenet in de toekomst kan worden uitgebreid naar nabijgelegen woningen.Source link